Historie

De landelijke rijvereniging Sint Martinus werd in september 1932 opgericht. Voor de naam ‘Sint Martinus’ werd gekozen, omdat deze, later heilig verklaarde, Romeinse ruiter een voorbeeld van samenwerking en solidariteit was. Hij sneed met een zwaard zijn mantel doormidden om met een arme man te delen en hem op die manier warmte te geven. Deze houding sprak de Udense rijvereniging wel aan. Op zondag werden de paarden, die de hele week voor het werk op de boerderij gebruikt werden,
meegenomen naar concoursen en wedstrijden in de regio. Vrachtwagens en trailers voor het vervoer kende men niet. Alle afstanden werden gezamenlijk en te paard afgelegd. Het beoefenen van de paardensport in teamverband (afdelingsdressuur) stond hoog in het vaandel. Met name in de jaren ’70 kreeg Sint Martinus bekendheid in het verrijden van afdelingsdressuur en werd de vereniging een aantal keren provinciaal kampioen en kampioen van de provincies onder de rivieren (NKB gebied).

In de jaren ’70 werd in Uden ook de Udense Pony Club opgericht. Ook bij de pony’s stond het verrijden van wedstrijden in teamverband hoog in het vaandel en werden vele successen geboekt op regionale en provinciale wedstrijden.

‘Ponyclub en rijvereniging St. Martinus’ in haar huidige vorm is in 1999 ontstaan uit rijvereniging Sint Martinus en de Udense Pony Club. Toen de fusie van de verschillende paardensportbonden in
Nederland in 2002 een feit werd, is Rijvereniging Olympic per 1 januari 2003 ook opgegaan in ponyclub en rijvereniging St. Martinus.

Foto: heroprichting 1945